top of page

הדרכת הורים


הורים הם הגורמים המשמעותיים ביותר בחייו של ילד. כאשר דברים מסתבכים או יוצאים משליטה, או כאשר ההורה מרגיש שאינו מצליח לסייע לילד בעזרת הידע והניסיון האישי שלו ושל הסביבה, ניתן ורצוי לפנות לייעוץ מקצועי. הדרכת ההורים מסייעת ברכישת כלים של הבנה, הקשבה, התכווננות ומענה מתאים ומעשי לצרכים והקשיים של הילד או בהורות. בפרט כאשר הקושי מפריע ליחסים בין ההורה לילד. הדרכת ההורים רואה בהורה כסוכן שינוי ושותף מלא לתהליך העבודה עם או בלי השתתפות הילד בטיפול. שינוי ביחסים ובתקשורת בין ההורים לילד מביא לשיפור בהתנהגויות הילד, בבעיותיו, וברמת התפקוד הכללי והחברתי של הילד. שינוי זה משפיע על כל בני המשפחה ומביא גם לשיפור האווירה המשפחתית.
 

איך מטפלים?
 

כאשר הילד/ה או הנער/ה מצויים בטיפול, הקשר עם ההורים הינו חלק בלתי נפרד מהטיפול בילד וגורם משמעותי להנעת תהליכים של שינוי ולהצלחת הטיפול. תדירות המפגשים עם ההורים נקבעת בתיאום עם ההורים ומשתנה בהתאם לצורך, לגיל, לקשיים שעבורם פונים ולמהלך הטיפול. במפגשים אלו ההורים מספרים על הילד ועל היחסים עם הילד. הקשיים בהם הם נתקלים, ומצבים בהם הם מרגישים תקועים ומעוניינים להרחיב את אופני התגובה שלהם. אני מביאה את נקודת מבטי על הילד ומנסה להאיר ולהרחיב את ההבנה, ההקשבה והמענה לצרכים של הילד. על ידי התבוננות מעמיקה נעבוד יחד על מנת למצוא פתרונות חדשים, מותאמים ייחודית ומיטיבים יותר להתמודדות עם הקשיים של הילד או בקשר עימו. עמדתי לעולם אינה מבקרת ומאשימה, אלא כזו הרואה בהורה כסובייקט בעל צרכים ורגשות הרוצה בטובתו של הילד. אני רואה במפגש עם הורים עבודת צוות המעצימה את ההורה ואת יכולתו לסייע לילדו.
 

איך מתבצעת הדרכת הורים ללא טיפול בילד?
 

הורים רבים כיום פונים להדרכת הורים או סיוע בתחום ההורות. בהדרכת הורים ניתן לטפל במגוון רחב של בעיות של ילדים, בכל הגילאים, באמצעות המפגשים עם ההורים. זו שיטת טיפול יעילה ביותר לבעיות הכוללות:
 

  • הפרעות התנהגות

  • הפרעת קשב וריכוז

  • ילד או מתבגר המתנגד לטיפול

  • תחושת תקיעות לאחר טיפולים קודמים בילד שלא הביאו לשינוי

  • התלבטיות הקשורות להורות וגישות חינוכיות של ההורים

  • בעיות וקשיים לילדים בגיל הרך

  • קשיים בקשר הורה-ילד

  • קשיים בתחום הנפשי/התנהגותי ליותר מילד אחד במשפחה

  • גירושים, זוגיות חדשה לאחר גירושים 
     

הדרכת הורים במקרים אלו מתקיימת בתדירות של פעם בשבוע בדרך-כלל. משך ואופי הטיפול משתנה בהתאם לצורך ונקבע בשקיפות ובשיתוף פעולה מלא לאחר שלב היכרות והערכה. הטיפול שואב מגישות טיפוליות עדכניות בהדרכת הורים (הסמכות ההורית החדשה, שיטת אייכה). בטיפול ההורים מקבלים הסבר על בעיות הילד, מבינים את הקושי בתקשורת וביחסים עם הילד, ולומדים כלים יעילים המותאמים באופן אישי לקשר הורה-ילד.

bottom of page