top of page

טיפול בבני נוער

 

גיל ההתבגרות הוא שלב מעבר בין ילדות לבגרות ומלווה בשינויים רבים: פיזיים, רגשיים וחברתיים. ההתבגרות מבחינה פסיכולוגית מתחילה בדרך כלל לקראת גיל 11-12, ומביאה עימה אתגרים חדשים למתבגר/ת ולהורה. תקופה זו מתאפיינת בסערות רגשיות, תהפוכות ושינויים אשר יכולים לעיתים לבלבל ולערער הן את הנער/ה והן את ההורים. המתבגר נדרש להתמודד עם תנודות במצב הרוח, מיניות, לחצים חברתיים ובבית הספר, גיבוש של ערך עצמי, זהות ועצמאות. בתהליך זה גם היחסים במשפחה ובקבוצת הגיל משתנים והופכים מורכבים יותר. בו זמנית הדרישות הלימודיות המוגברות והשלכותיהן כלפי עתיד המתבגר עשויות לתרום ללחץ ותסכול. ישנן תגובות נורמטיביות וטיפוסיות של מצבי רוח וגילויי מרדנות. אך לעיתים, תקופה סוערת ותובענית זו מביאה למצוקה ולקושי משמעותיים, ובצורך בהתערבות מקצועית.

 

סיכונים ייחודיים לגיל זה הם:

 

  • תנודות חריפות במצב הרוח

  • הרגשה של חוסר ערך, ריקנות ועצבות 

  • הפרעות אכילה

  • שימוש באלכוהול ובסמים, או הסתכנות מינית

  • בדידות וניתוק חברתי

  • פגיעה עצמית ואובדנות

  • ריבים או ניתוק ביחסים עם ההורים
     

הסתרת מידע מההורים והתנהגות מרדנית שלעיתים אופייניות בגיל ההתבגרות - עלולות להסתיר מן הסביבה את הבעיות, ובהיעדר טיפול אף להחמיר את המצב. גם הורים מוצאים עצמם במצבים של חוסר אונים וכעס לנוכח האתגרים שמציבים בפניהם ילדיהם המתבגרים.
 

איך מטפלים?
 

טיפול פסיכולוגי בבני נוער מצריך ידע, הבנה ומיומנויות טיפוליות המתאימות לגיל זה. לעיתים מתבגרים מתקשים להודות בחולשתם, אינם מודים שצריכים עזרה, מתייחסים למבוגרים בעוינות או חשדנות ורגישים מאוד ליחס של המבוגרים אליהם.

בטיפול פסיכולוגי במתבגרים ומתבגרות אני מקדישה חשיבות רבה ליצירת קשר של אמון ובטחון, ובנייה של מרחב אוהד ותומך שאינו שיפוטי, ובו זמנית גם מעודד להתמודדות מיטיבה ופנייה לקבלת עזרה. הטיפול מתבסס על שיטות המתאימות לצורך ולבעיה בדומה לטיפול בילדים ובמבוגרים. כל אלו תוך התבוננות ורגישות לשלב ההתפתחותי בו מצוי/ה המתבגר/ת, ולקונפליקטים הייחודיים לשלב זה (פיתוח עצמאות, גיבוש זהות, התמודדות עם שאלות של מיניות ועוד).
 

גם מקום ההורים חשוב מאוד בטיפול בבני נוער. הטיפול מציע מקום נפרד ופרטי למתבגר לגיבוש זהותו ולשיתוף בחוויותיו. אך בהיות המתבגר תלוי בהוריו ומצוי בתוך הבית ובדינמיקה המשפחתית, הטיפול בדרך כלל כולל גם עבודה עם ההורים. מטרת המפגשים עם ההורים היא להוביל תהליכים של שינוי, ולסייע במתן כלים ודרכי התמודדות עם בעיות.
 

bottom of page